mix voor groentebouillon
Maak eenvoudig zelf een mix voor groentebouillon

Op koude winterdagen is het lekker om snel een groentesoep op tafel te kunnen zetten.
Hiervoor maak je zelf een voorraadje groentemix. Dit is veel lekkerder dan een bouillonblokje dat meestal bestaat uit vet en kleur-, geur- en smaakstoffen. Je kunt het maandenlang in de koelkast bewaren.
Hier het recept voor ca. 2 potten van 400ml
Ingrediënten
200 gr wortel
100 gr koolrabi
100 gr prei
100 gr knolselderij
100 gr peterseliewortel
100 gr bleekselderij
3 takjes selderij
2 takjes lavas
100 gr zeezout
2 potten van 400 ml.
Bereiden
Peterseliewortel is minder makkelijk te krijgen, maar je kunt het vervangen door een ander knolgewas, of de hoeveelheid van de andere groenten verhogen. Zorg dat je altijd op 700 gram groenten uitkomt. Weeg dit af.
Maak alle groenten schoon en snij in stukken. Doe alles in de keukenmachine met het zout en de kruiden en pureer grof. Let op: Het zout is in dit recept het conserveringsmiddel en daarom mag je de hoeveelheid NIET aanpassen.
Schep het mengsel in de schone potten en druk het mengsel met een lepel aan. Het zout zorgt ervoor dat het in de koelkast maanden goed blijft.
Voor een halve liter groentebouillon neem je 1 ruime el. van het mengsel en fruit in wat olie zacht. Doe er 5 dl water bij, even laten doorkoken en klaar is je groentebouillon voor verder gebruik.