Luikse kimchi

17 januari 2023

Kimchi is een Koraanse conserveringsmethode die zorgt dat groenten maandenlang goed blijven.

Vandaag een recept voor een westerse variant van deze pittige ingelegde groente. Je kunt de kimchi minder pittig maken door de hoeveelheid chilivlokken aan te passen.


Dit recept is voldoende voor 2 liter


Ingrediënten

2 l. water

200 gr zout

1 rode kool in vieren gesneden

40 gr verse gember, geschild

3 sjalotten in stukken

100 gr chilivlokken

100 gr perenstroop

1 dl rijstazijn of witte wijnazijn

50 gr vissaus

200 gr daikon, geschild

200 gr wortel, geschild

2 peren, geschild

8 lente-ui, gesnipperd


Bereiding

breng 2 dl water aan de kook en los daarin het zout op. Doe dan bij de rest van het water.

Leg de rode kool in een grote pan o.i.d. en giet de pekel erover. Leg er een bord bovenop zodat de kool onder de pekel blijft staan. Laat dit 24 uur op een donkere koele plaats staan.

Maak in de blender een mix van de knoflook, gember, sjalot, chilivlokken, perenstroop, rijstazijn en vissaus tot een pasta.

Rasp de wortel, daikon en de peren grof en voeg dit samen met de lente-ui bij de pasta.

Haal de rode kool uit de pekel en snijd ze elk in de lengte in acht lange repen. Spoel de kool goed uit onder koud stromend water. Knijp het vocht er goed uit en laat ze een kwartier uitdrogen op een schone theedoek.

Wrijf elke reep in met de kimchipasta en stop ze in een weckpot. Na twee weken is deze kimchi het lekkerst.

Bron: Seppe Nobels, Een kookboek.

20 juli 2025
Onze open dag 13 juli was gezellig.
9 juli 2025
Kom langs tussen 12.00u en 16.00u
22 juni 2025
Op warme dagen is een maaltijd zonder koken extra welkom, zoals deze zomerse courgettesoep die je rauw bereidt in een keukenmachine. Cashewnoten zorgen voor een romige structuur, terwijl knoflook, miso, citroensap en basilicum de milde courgette op smaak brengen. De soep is het lekkerst gekoeld en kan tot 24 uur van tevoren worden klaargemaakt.
27 mei 2025
De moestuin gezien vanaf de siertuin
27 mei 2025
De wandelaars doen onze tuin aan.
23 mei 2025
In Rome heet dit recept fave al guanciale; in dit recept gebruik je het gemakkelijker verkrijgbare pancetta.
19 mei 2025
Zin in aardbeien? Kom snel langs
28 april 2025
Er zijn nog geen verse groenten op de tuin, daarom een recept met gedroogde tuinbonen
19 april 2025
18 april zijn er 2 biggetjes gearriveerd
12 april 2025
Er zijn weer eieren.