Luikse kimchi

17 januari 2023

Kimchi is een Koraanse conserveringsmethode die zorgt dat groenten maandenlang goed blijven.

Vandaag een recept voor een westerse variant van deze pittige ingelegde groente. Je kunt de kimchi minder pittig maken door de hoeveelheid chilivlokken aan te passen.


Dit recept is voldoende voor 2 liter


Ingrediënten

2 l. water

200 gr zout

1 rode kool in vieren gesneden

40 gr verse gember, geschild

3 sjalotten in stukken

100 gr chilivlokken

100 gr perenstroop

1 dl rijstazijn of witte wijnazijn

50 gr vissaus

200 gr daikon, geschild

200 gr wortel, geschild

2 peren, geschild

8 lente-ui, gesnipperd


Bereiding

breng 2 dl water aan de kook en los daarin het zout op. Doe dan bij de rest van het water.

Leg de rode kool in een grote pan o.i.d. en giet de pekel erover. Leg er een bord bovenop zodat de kool onder de pekel blijft staan. Laat dit 24 uur op een donkere koele plaats staan.

Maak in de blender een mix van de knoflook, gember, sjalot, chilivlokken, perenstroop, rijstazijn en vissaus tot een pasta.

Rasp de wortel, daikon en de peren grof en voeg dit samen met de lente-ui bij de pasta.

Haal de rode kool uit de pekel en snijd ze elk in de lengte in acht lange repen. Spoel de kool goed uit onder koud stromend water. Knijp het vocht er goed uit en laat ze een kwartier uitdrogen op een schone theedoek.

Wrijf elke reep in met de kimchipasta en stop ze in een weckpot. Na twee weken is deze kimchi het lekkerst.

Bron: Seppe Nobels, Een kookboek.

27 mei 2025
De moestuin gezien vanaf de siertuin
27 mei 2025
De wandelaars doen onze tuin aan.
23 mei 2025
In Rome heet dit recept fave al guanciale; in dit recept gebruik je het gemakkelijker verkrijgbare pancetta.
19 mei 2025
Zin in aardbeien? Kom snel langs
28 april 2025
Er zijn nog geen verse groenten op de tuin, daarom een recept met gedroogde tuinbonen
19 april 2025
18 april zijn er 2 biggetjes gearriveerd
12 april 2025
Er zijn weer eieren.
12 april 2025
De deuren zitten in de kassen.
29 maart 2025
een lekker en snel voorjaarsrecept
1 maart 2025
Een pittig recept voor het einde van de winter
Meer posts