Vega burger van spinazie en havermout

23 april 2024

Maak je eigen vleesvervanger

Voor ca. 8 stuks


Ingrediënten

3-4 el olijfolie

1 ui, gesnipperd

2 tenen knoflook, fijngehakt

150 gram diepvriesspinazie, ontdooid en uitgeknepen

(geblancheerde boeren-/groene kool is ook lekker)

ca. 250 gram havermout, soms heb je niet alles nodig

1 tl (versgemalen) nootmuskaat

1 tl gedroogde dragon

1 tl kerrie

1 bol mozzarella, geraspt of 125 gram geraspte oude

kaas

1 ei, losgeklopt

3 el bloem

Peper en zout


Bereiden

Fruit de ui in 1 el olie in een koekenpan tot deze heel zacht

is. voeg de laatste minuut de knoflook toe. Zet opzij.

Hak de spinazie fijn (liefst in een keukenmachine, maar

met een mes gaat het ook), voeg de afgekoelde ui, havermout,

een snuf nootmuskaat, eventueel specerijen en de

geraspte kaas toe en pulseer een paar keer tot alles net gemengd is. 

Doe telkens wat losgeklopt ei erbij tot het een samenhangend mengsel is geworden.

Misschien heb je niet alle ei nodig. Breng op smaak met zout en peper.

Laat het mengsel tenminste 1 uur opstijven in de koeling. De havermout zuigt het vocht op uit 

de groenten en het ei op en zo krijg je stevigere burgers.

Verdeel het deeg in 8 even grote porties en maak er met natgemaakte, schone handen stevige burgers van.

Haal ze even door de bloem en klop het overtollige eraf.

Verhit de resterende olie in een koekenpan en bak de burgers op rustig vuur 8 tot 10 minuten, al kerend, of tot ze gaar zijn. Laat ze op keukenpapier uitlekken. 


Serveer de burger op een broodje met wat verse spinazie en een dip van half mayonaise, half yoghurt en een theelepel gedroogde dragon.

Bron: Yvette van Boven

23 oktober 2025
Om de laatste courgettes op te maken, nog één recept
23 oktober 2025
Tijd om pompoenen uit te hollen
29 september 2025
Meditatiegroep op bezoek
29 september 2025
Schildergroep op bezoek
19 september 2025
De koolfamilie is zeer uitgebreid met onder andere spruitjes, boerenkool en savooiekool. Deze zijn in de herfst en winter op hun toppunt van smaak.
27 juli 2025
Nog een niet-koken recept omdat de zomer aanhoudt
20 juli 2025
Onze open dag 13 juli was gezellig.
9 juli 2025
Kom langs tussen 12.00u en 16.00u
22 juni 2025
Op warme dagen is een maaltijd zonder koken extra welkom, zoals deze zomerse courgettesoep die je rauw bereidt in een keukenmachine. Cashewnoten zorgen voor een romige structuur, terwijl knoflook, miso, citroensap en basilicum de milde courgette op smaak brengen. De soep is het lekkerst gekoeld en kan tot 24 uur van tevoren worden klaargemaakt.
27 mei 2025
De moestuin gezien vanaf de siertuin