Vega burger van spinazie en havermout
Maak je eigen vleesvervanger

Voor ca. 8 stuks
Ingrediënten
3-4 el olijfolie
1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijngehakt
150 gram diepvriesspinazie, ontdooid en uitgeknepen
(geblancheerde boeren-/groene kool is ook lekker)
ca. 250 gram havermout, soms heb je niet alles nodig
1 tl (versgemalen) nootmuskaat
1 tl gedroogde dragon
1 tl kerrie
1 bol mozzarella, geraspt of 125 gram geraspte oude
kaas
1 ei, losgeklopt
3 el bloem
Peper en zout
Bereiden
Fruit de ui in 1 el olie in een koekenpan tot deze heel zacht
is. voeg de laatste minuut de knoflook toe. Zet opzij.
Hak de spinazie fijn (liefst in een keukenmachine, maar
met een mes gaat het ook), voeg de afgekoelde ui, havermout,
een snuf nootmuskaat, eventueel specerijen en de
geraspte kaas toe en pulseer een paar keer tot alles net gemengd is.
Doe telkens wat losgeklopt ei erbij tot het een samenhangend mengsel is geworden.
Misschien heb je niet alle ei nodig. Breng op smaak met zout en peper.
Laat het mengsel tenminste 1 uur opstijven in de koeling. De havermout zuigt het vocht op uit
de groenten en het ei op en zo krijg je stevigere burgers.
Verdeel het deeg in 8 even grote porties en maak er met natgemaakte, schone handen stevige burgers van.
Haal ze even door de bloem en klop het overtollige eraf.
Verhit de resterende olie in een koekenpan en bak de burgers op rustig vuur 8 tot 10 minuten, al kerend, of tot ze gaar zijn. Laat ze op keukenpapier uitlekken.
Serveer de burger op een broodje met wat verse spinazie en een dip van half mayonaise, half yoghurt en een theelepel gedroogde dragon.
Bron: Yvette van Boven