Blogopmaak

Toscaanse bonensoep met Cavolo nero

okt. 06, 2021

Recept voor soep van cavolo nero ofwel palmkool met witte boontjes (2 à 3 porties)

Palmkool is een betrekkelijke nieuwkomer in Nederland. Het is een tweejarig, winterhard gewas met lange, puntig toelopende bladeren die als enkelingen om en om uit de centrale stengel van de plant groeien waardoor de groeiwijze oogt als een palmachtige.

De bladeren van palmkool (Brassica oleracea 'Lacinato') worden los of tot bosjes gebundeld verkocht.

In Nederland is palmkool steeds beter verkrijgbaar en de groente wordt als cavolo nero (zijn Italiaanse naam) aangeboden.


Geen Italiaan die het blad van cavolo nero met nerf en al zal wokken of als salade zal serveren; zij weten wel beter. En wie denkt snel en makkelijk klaar te zijn met grof gesneden palmkoolblad uit de supermarktzak , die blijft zitten met die vezelige middennerven in de mond – al dan niet gewokt of rauw in de sla.

Met name in Toscane is cavolo nero een zeer geliefde groente die door stadsbewoners zelfs in pot op het balkon wordt geteeld! Hierbij dan ook de aanbeveling om palmkoolblad altijd heel te kopen zodat de taaie middennerf over de lengte uit het blad kan worden gesneden of het blad van de nerf kan worden afgeritst tussen de vingers. Van nerf en blad kan vervolgens als volgt een stoer en smakelijk Toscaans soepje worden gemaakt. Geen ‘minestra’ maar een ‘zuppa’, oftewel stevige soep van vingerbrede repen blad en in weinig kookvocht geserveerd samen met witte Italiaanse boontjes (cannellini) die voor het gemak uit blik kunnen komen.


Ingrediënten voor 2-3 porties:

- 300 gram verse Cavolo nero

- extra vergine olijfolie

- 3 grote tenen knoflook, gepeld

- 3 eetlepels fijngesneden verse rozemarijn

- 1,2 liter zelf-getrokken matig gezouten groentebouillon

- 620 gram Cannellini boontjes (uit blik AH), afgegoten en gespoeld

- 150 gram kleine zoete pruimtomaatjes, overlangs gehalveerd

- zout en zwarte peper uit de molen


Bereiden

Snijd het van nerf ontdane blad in vingerbrede repen en snijd de nerven in stukjes van ½ cm; houd beide apart. 

Verhit 4 eetlepels olijfolie in een soeppan met goed sluitend deksel. Halveer de knoflook overlangs, verwijder de groene kiem en snijd de knoflook in smalle reepjes. Smoor knoflook en rozemarijn in de soeppan op vrij laag vuur tot de geuren vrijkomen. Voeg 1 liter van de bouillon toe, breng aan de kook, temper het vuur tot half laag en kook de nerven 15 minuten in de gesloten pan tot ze bijtgaar zijn. 


Voeg de repen palmkoolblad toe, een weinig zout en kook het geheel 15 minuten op halfhoog vuur in de gesloten pan. Voeg nu de cannellini boontjes en de gehalveerde pruimtomaatjes toe en laat alles op laag vuur nog 10 minuten zachtjes koken zodat boontjes en tomaatjes op temperatuur komen. Voeg zo nodig nog wat bouillon toe als er te weinig kookvocht is. Breng de zuppa definitief op smaak met zout en maal er naar wens zwarte peper over. 


Leg in ieder diep soepbord een schijf boerenbrood en lepel palmkool, bonen en halve tomaatjes samen met een bescheiden hoeveelheid van het ‘kookvocht’ over het brood heen. 


Het apart voorkoken van de nerven is essentieel, temeer daar die nerven veel smaak meebrengen in dit gerecht. Laat ieder aan tafel nog wat rauwe olijfolie over de zuppa sprenkelen. 


Bron: foodlog


23 apr., 2024
Maak je eigen vleesvervanger
21 apr., 2024
Ze zijn er weer, 2 biggen op onze tuin.
12 apr., 2024
Eindelijk is het zover, ze zijn begonnen.
12 apr., 2024
Hoewel er geen plek is zijn de tomatenplanten gezet.
06 apr., 2024
Ruimtegebrek doet creatief zijn
door duda-wsm 03 apr., 2024
Raapstelen zijn echte lentebodes
13 mrt., 2024
We hebben het eerste zaaigoed uitgeplant
04 mrt., 2024
This is a subtitle for your new post
02 mrt., 2024
Zaterdag 30 maart van 10.00u tot 13.00u
22 jan., 2024
Zoete pastinaak en pittige gember is een verwarmende winterse combinatie.
Meer posts
Share by: