Courgettegratin met tomatensaus
Recept voor 6 personen

Courgette is een heel veelzijdige groente; je kunt ze rauw eten, koken, stoven, bakken, frituren, roerbakken of grillen. Je kunt ze in plakjes snijden, in spaghetti draaien en je kunt ze gratineren, pureren uithollen en vullen. Jonge kleine courgettes zijn in het algemeen lekkerder vanwege hun compacte vruchtvlees, kleine pitjes en hebben een zachte, zoete smaak. De grotere courgettes gebruik je het best voor een groentencreme en voor de soep.
ingrediënten
750 gr. courgettes in dunne plakjes
4 EL olijfolie
1 TL knoflook gehakt
1 ui fijngehakt
1 blik tomaten, fijngesneden
1/4 TL oregano
1 EL peterselie gehakt
3 EL parmezaanse kaas
bereiden
Verwarm de oven voor op 200C
Doe de helft van de olie in een pan en fruit de knoflook lichtbruin. Doe dan de courgette erbij en bak ze al roerend gaar. Haal de courgette uit de pan, doe er opnieuw olie in en fruit de ui glazig. Dan het blik tomaten erbij met oregano en peper en zout. Laat dit zachtjes in 20 minuten gaar koken. Doe op het laatst de peterselie erbij.
Vet een ovenschaal in met wat olie en verdeel de helft vande courgette over de bodem, giet de helft van de tomatensaus erover en bestrooi die met een lepel geraspte kaas. Herhaal dit en werk de schotel af met de kaas.
Zet de schotel ca. 15 minuten in de oven (bovenste richel) zodat de kaas smelt en bruin wordt. Laat de schotel 10 minuten enigszins afkoelen voordat je hem serveert.
Bron: De klassieke Italiaanse keuken, door Marcella Hazan.