Courgettegratin met tomatensaus

28 augustus 2021

Recept voor 6 personen

Courgette is een heel veelzijdige groente; je kunt ze rauw eten, koken, stoven, bakken, frituren, roerbakken of grillen. Je kunt ze in plakjes snijden, in spaghetti draaien en je kunt ze gratineren, pureren uithollen en vullen. Jonge kleine courgettes zijn in het algemeen lekkerder vanwege hun compacte vruchtvlees, kleine pitjes en hebben een zachte, zoete smaak. De grotere courgettes gebruik je het best voor een groentencreme en voor de soep.


ingrediënten

750 gr. courgettes in dunne plakjes

4 EL olijfolie

1 TL knoflook gehakt

1 ui fijngehakt

1 blik tomaten, fijngesneden

1/4 TL oregano

1 EL peterselie gehakt

3 EL parmezaanse kaas


bereiden

Verwarm de oven voor op 200C

Doe de helft van de olie in een pan en fruit de knoflook lichtbruin. Doe dan de courgette erbij en bak ze al roerend gaar. Haal de courgette  uit de pan, doe er opnieuw olie in en fruit de ui glazig. Dan het blik tomaten erbij met oregano en peper en zout. Laat dit zachtjes in 20 minuten gaar koken. Doe op het laatst de peterselie erbij.

Vet een ovenschaal in met wat olie en verdeel de helft vande courgette over de bodem, giet de helft van de tomatensaus erover en bestrooi die met een lepel geraspte kaas. Herhaal dit en werk de schotel af met de kaas.

Zet de schotel ca. 15 minuten in de oven (bovenste richel) zodat de kaas smelt en bruin wordt. Laat de schotel 10 minuten enigszins afkoelen voordat je hem serveert.



Bron: De klassieke Italiaanse keuken, door Marcella Hazan.

20 juli 2025
Onze open dag 13 juli was gezellig.
9 juli 2025
Kom langs tussen 12.00u en 16.00u
22 juni 2025
Op warme dagen is een maaltijd zonder koken extra welkom, zoals deze zomerse courgettesoep die je rauw bereidt in een keukenmachine. Cashewnoten zorgen voor een romige structuur, terwijl knoflook, miso, citroensap en basilicum de milde courgette op smaak brengen. De soep is het lekkerst gekoeld en kan tot 24 uur van tevoren worden klaargemaakt.
27 mei 2025
De moestuin gezien vanaf de siertuin
27 mei 2025
De wandelaars doen onze tuin aan.
23 mei 2025
In Rome heet dit recept fave al guanciale; in dit recept gebruik je het gemakkelijker verkrijgbare pancetta.
19 mei 2025
Zin in aardbeien? Kom snel langs
28 april 2025
Er zijn nog geen verse groenten op de tuin, daarom een recept met gedroogde tuinbonen
19 april 2025
18 april zijn er 2 biggetjes gearriveerd
12 april 2025
Er zijn weer eieren.