Shakshuka
Een Mediterraanse ratatouille
Shakshuka is een soort pittige ratatouille die vele varianten kent. Deze is uit het kookboek van Sergio Herman; Simple Food. Het is een recept voor 4 personen
Ingrediënten
1 ui grofgehakt
2 t knoflook uit de pers
2 gepofte en in repen gesneden rode paprika (mag ook uit pot)
400 gr tomaten uit blik
2 gepofte aubergines
harissa naar smaak
2 tl ras el hanout
1 tl komijnzaad
1/2 tl gerookt paprikapoeder
2 in blokjes gesneden tomaten
500 gr griekse yoghurt
5 el olijfolie
peper en zout
4 eieren
1 tl sumak
150 gr feta
2 el peterselie
Bereiden
Stoof de uien en knoflook in wat olijfolie glazig in een ruime ovenvaste pan. Voeg de paprika toe en laat n minuutje bakken. Doe dan het blik tomaten en de aubergine erbij en kruid dit met peper en zout, harissa, ras el hanoet, komijn en paprikapoeder. Laat dit 40 minuten stoven. Haal van het vuur en doe de blokjes tomaat erbij.
Maak Labneh door de yoghurt in een schone theedoek, in een vergiet ca 4 uur uit te laten lekken.
Kruid dit met peper en zout en roer 5 el olijfolie erdoor.
Brokkel de feta over de shakshuka, maak 4 kuiltjes en breek in elk kuiltje een ei. Kruid met peper, zout en sumak. Zet de pan in een oven van ca. 180 Cº en laat de eieren stollen. Ca. 4 minuten.
Wanneer de eieren gestold zijn top je het gerecht af met de Labneh, peterselie en nog wat extra sumak.
Serveer het gerecht uit de pan, met wat turks of marokkaans brood om lekker te kunnen soppen.