Prei met vinaigrette

29 augustus 2023

een klassiek Frans groentegerecht

We hebben een prachtige oogst aan zomerprei. Daarom nu een lekker recept met deze veelzijdige groente voor 4 personen.


Ingrediënten

8 dunne of 4 niet al te dikke preien

1 ei

1 sjalot (25 g), gesnipperd 

2 flinke el (50 g) dijonmosterd

2 el rodewijnazijn

100 ml extra vierge olijfolie 

1 el fijngehakte bieslook of peterselie 


Bereiden

Snijd een stuk van het groene deel van de prei af. Snijd de prei van bovenaf, kruislings in tot aan het witte deel. Spoel de prei goed schoon onder de kraan. 

Kook de prei in een grote pan met water en flink zout tot hij zacht en helemaal gaar is. (laat de prei net als spaghetti rechtop staan, dan zakt hij vanzelf na n paar minuten in het water)

Leg het ei 8 minuten bij de kokende prei en haal het er dan uit. Laat het schrikken, pel het en hak het ei fijn. 

Maak een dikke lobbige dressing van de sjalot, mosterd, azijn, olijfolie en een snuf zout en versgemalen peper. Laat de preien goed uitlekken. Leg ze op een schaal en schenk er een royale hoeveelheid (maar niet per se alle) dressing over. Bestrooi met het gehakte eiwit, de dooier en de bieslook of peterselie. Serveer lauwwarm. 


27 mei 2025
De moestuin gezien vanaf de siertuin
27 mei 2025
De wandelaars doen onze tuin aan.
23 mei 2025
In Rome heet dit recept fave al guanciale; in dit recept gebruik je het gemakkelijker verkrijgbare pancetta.
19 mei 2025
Zin in aardbeien? Kom snel langs
28 april 2025
Er zijn nog geen verse groenten op de tuin, daarom een recept met gedroogde tuinbonen
19 april 2025
18 april zijn er 2 biggetjes gearriveerd
12 april 2025
Er zijn weer eieren.
12 april 2025
De deuren zitten in de kassen.
29 maart 2025
een lekker en snel voorjaarsrecept
1 maart 2025
Een pittig recept voor het einde van de winter
Meer posts