Prei met vinaigrette
een klassiek Frans groentegerecht

We hebben een prachtige oogst aan zomerprei. Daarom nu een lekker recept met deze veelzijdige groente voor 4 personen.
Ingrediënten
8 dunne of 4 niet al te dikke preien
1 ei
1 sjalot (25 g), gesnipperd
2 flinke el (50 g) dijonmosterd
2 el rodewijnazijn
100 ml extra vierge olijfolie
1 el fijngehakte bieslook of peterselie
Bereiden
Snijd een stuk van het groene deel van de prei af. Snijd de prei van bovenaf, kruislings in tot aan het witte deel. Spoel de prei goed schoon onder de kraan.
Kook de prei in een grote pan met water en flink zout tot hij zacht en helemaal gaar is. (laat de prei net als spaghetti rechtop staan, dan zakt hij vanzelf na n paar minuten in het water)
Leg het ei 8 minuten bij de kokende prei en haal het er dan uit. Laat het schrikken, pel het en hak het ei fijn.
Maak een dikke lobbige dressing van de sjalot, mosterd, azijn, olijfolie en een snuf zout en versgemalen peper. Laat de preien goed uitlekken. Leg ze op een schaal en schenk er een royale hoeveelheid (maar niet per se alle) dressing over. Bestrooi met het gehakte eiwit, de dooier en de bieslook of peterselie. Serveer lauwwarm.