Spaanse tomatensoep Gazpacho

22 augustus 2023

Een koude maaltijdsoep, ook lekker als het minder warm is

Ingrediënten

Voor de soep:

5 sneetjes casino gram oud witbrood

1 kilo tomaten of 1 fles tomatensap

1 zoete puntpaprika (eventueel gegrild)

1 kleine komkommer

2 stengels bleekselder

1 teentje knoflook

1-2 worteltjes (eerst blancheren!!)

1 dl olijfolie

1 eetlepel rodewijnazijn

2 koffielepels gerookte paprikapoeder

zout en peper

Voor het garnituur:

stukjes paprika, komkommer, lente-ui of rode ui, gekookt ei, tomaat, verse tuinkruiden gebakken gamba’s zijn ook wel erg lekker erbij… croutons (rest van casino)


Bereiden

Doe het brood in een kom, giet er 1 dl water over en laat het zo'n 10 minuten weken. Voeg tomatensap toe, snijd de bleekselder, paprika en komkommer in stukken. Doe dit samen met de geblancheerde worteltjes, knoflook bij het brood. Schenk de olijfolie en azijn erbij en hak alles met een staafmixer of in een blender tot een dikke soep. Voeg wat water toe tot de soep de gewenste dikte heeft en breng hem op smaak met zout en peper. Maak af met paprikapoeder. Zet de gazpacho afgedekt in de koelkast tot hij goed koud is. Verdeel de soep over vier kommen of acht glaasjes, sprenkel er nog wat olijfolie over en garneer de soep met het garnituur


23 oktober 2025
Om de laatste courgettes op te maken, nog één recept
23 oktober 2025
Tijd om pompoenen uit te hollen
29 september 2025
Meditatiegroep op bezoek
29 september 2025
Schildergroep op bezoek
19 september 2025
De koolfamilie is zeer uitgebreid met onder andere spruitjes, boerenkool en savooiekool. Deze zijn in de herfst en winter op hun toppunt van smaak.
27 juli 2025
Nog een niet-koken recept omdat de zomer aanhoudt
20 juli 2025
Onze open dag 13 juli was gezellig.
9 juli 2025
Kom langs tussen 12.00u en 16.00u
22 juni 2025
Op warme dagen is een maaltijd zonder koken extra welkom, zoals deze zomerse courgettesoep die je rauw bereidt in een keukenmachine. Cashewnoten zorgen voor een romige structuur, terwijl knoflook, miso, citroensap en basilicum de milde courgette op smaak brengen. De soep is het lekkerst gekoeld en kan tot 24 uur van tevoren worden klaargemaakt.
27 mei 2025
De moestuin gezien vanaf de siertuin