Meiknol een vergeten groente

28 september 2022

Onbekend maakt onbemind?

meiraap, meiknolletje, herfstknol, herfstraap, (Brassica rapa subsp. rapa) is een oude groente die in Nederland vrijwel alleen nog door de amateurtuinder en in de biologische landbouw geteeld wordt, maar bijvoorbeeld in België en Frankrijk heel gewoon is.

Knolrapen worden vers gegeten en kunnen ook in salades gebruikt worden. De winterraap (ook: aveelzaad) is een variëteit die winterhard is.

Knolrapen werden al geteeld door de Romeinen en de Oude Grieken. De domesticatie heeft waarschijnlijk plaatsgevonden in Afghanistan, Pakistan en het Middellandse Zeegebied. (Bron: Wikipedia)


Hier een leuk recept voor Gratin van Meiknolletjes (4 personen)


Ingrediënten

5 dl groentebouillon

5 dl creme fraîche

900 gr meiknolletjes in dunne plakken

2 uien fijngesnipperd

8 blaadjes salie heel fijngesneden

2 tenen knoflook fijngehakt

100 gr bloemkool, liefst de steel in dunne plakken


Bereiden

Breng de bouilli aan de kook en roer van het vuur af de creme fraîche erdoor.

Doe overige ingrediënten in een ovenschaal, breng op smaak met peper en zout en hussel grondig door elkaar. Schenk dan het bouillon-mengsel erover en laat dit in een oven van 180C ca 90 minuten bakken tot het gaar is. Controleer dit door er met een vork in te prikken.


Serveren

Brood en boter met een simpele groene salade smaken prima.


Wil je de gratin steviger presenteren, dan kun je hem een nacht in de koelkast zetten met iets zwaars erop.


Bron: Mari Maris Mari plukt de dag


27 mei 2025
De moestuin gezien vanaf de siertuin
27 mei 2025
De wandelaars doen onze tuin aan.
23 mei 2025
In Rome heet dit recept fave al guanciale; in dit recept gebruik je het gemakkelijker verkrijgbare pancetta.
19 mei 2025
Zin in aardbeien? Kom snel langs
28 april 2025
Er zijn nog geen verse groenten op de tuin, daarom een recept met gedroogde tuinbonen
19 april 2025
18 april zijn er 2 biggetjes gearriveerd
12 april 2025
Er zijn weer eieren.
12 april 2025
De deuren zitten in de kassen.
29 maart 2025
een lekker en snel voorjaarsrecept
1 maart 2025
Een pittig recept voor het einde van de winter
Meer posts