Meiknol een vergeten groente
Onbekend maakt onbemind?

meiraap, meiknolletje, herfstknol, herfstraap, (Brassica rapa subsp. rapa) is een oude groente die in Nederland vrijwel alleen nog door de amateurtuinder en in de biologische landbouw geteeld wordt, maar bijvoorbeeld in België en Frankrijk heel gewoon is.
Knolrapen worden vers gegeten en kunnen ook in salades gebruikt worden. De winterraap (ook: aveelzaad) is een variëteit die winterhard is.
Knolrapen werden al geteeld door de Romeinen en de Oude Grieken. De domesticatie heeft waarschijnlijk plaatsgevonden in Afghanistan, Pakistan en het Middellandse Zeegebied. (Bron: Wikipedia)
Hier een leuk recept voor Gratin van Meiknolletjes (4 personen)
Ingrediënten
5 dl groentebouillon
5 dl creme fraîche
900 gr meiknolletjes in dunne plakken
2 uien fijngesnipperd
8 blaadjes salie heel fijngesneden
2 tenen knoflook fijngehakt
100 gr bloemkool, liefst de steel in dunne plakken
Bereiden
Breng de bouilli aan de kook en roer van het vuur af de creme fraîche erdoor.
Doe overige ingrediënten in een ovenschaal, breng op smaak met peper en zout en hussel grondig door elkaar. Schenk dan het bouillon-mengsel erover en laat dit in een oven van 180C ca 90 minuten bakken tot het gaar is. Controleer dit door er met een vork in te prikken.
Serveren
Brood en boter met een simpele groene salade smaken prima.
Wil je de gratin steviger presenteren, dan kun je hem een nacht in de koelkast zetten met iets zwaars erop.
Bron: Mari Maris Mari plukt de dag