Ui of ajuin

26 juli 2022

We hebben onze uien geoogst

In de Nederlandse keuken is de ui niet weg te denken. Samen met wortel, prei en selderij vormen zij de basissmaakmaker voor menig gerecht. De Ui heeft twee gezichten: Scherp als ze rauw is. maar heerlijk zoet als je ze gaart.

Voor een perfecte uiensoep is geduld dan ook het belangrijkste ingrediënt. Hier volgt een recept voor 4 personen.


Ingrediënten

500 gr uien grof gesneden

50 gr boter

15 gr bloem

1 l groentebouillon

8 sneetjes oud stokbrood

100 gr geraspte belegen kaas


Bereiden

Smoor de uien met boter in een braadpan op laag vuur tot ze helemaal zacht zijn geworden en een mooie gele kleur hebben. Neem hiervoor ruim de tijd (ca. 30 minuten) Doe dan de bloem erbij en roer door. Laat dit ook een minuutje zacht garen. Doe dan de bouillon erbij  en laat de soep een kwartier zacht koken. Rooster de sneetjes brood goudbruin.


Serveren

Schep de soep in 4 kommen, leg in elke kom 2 sneetjes brood en bestrooi die met de kaas. Zet de kommen onder de hete grill en laat ze mooi gratineren.

23 oktober 2025
Om de laatste courgettes op te maken, nog één recept
23 oktober 2025
Tijd om pompoenen uit te hollen
29 september 2025
Meditatiegroep op bezoek
29 september 2025
Schildergroep op bezoek
19 september 2025
De koolfamilie is zeer uitgebreid met onder andere spruitjes, boerenkool en savooiekool. Deze zijn in de herfst en winter op hun toppunt van smaak.
27 juli 2025
Nog een niet-koken recept omdat de zomer aanhoudt
20 juli 2025
Onze open dag 13 juli was gezellig.
9 juli 2025
Kom langs tussen 12.00u en 16.00u
22 juni 2025
Op warme dagen is een maaltijd zonder koken extra welkom, zoals deze zomerse courgettesoep die je rauw bereidt in een keukenmachine. Cashewnoten zorgen voor een romige structuur, terwijl knoflook, miso, citroensap en basilicum de milde courgette op smaak brengen. De soep is het lekkerst gekoeld en kan tot 24 uur van tevoren worden klaargemaakt.
27 mei 2025
De moestuin gezien vanaf de siertuin