Ui of ajuin
We hebben onze uien geoogst

In de Nederlandse keuken is de ui niet weg te denken. Samen met wortel, prei en selderij vormen zij de basissmaakmaker voor menig gerecht. De Ui heeft twee gezichten: Scherp als ze rauw is. maar heerlijk zoet als je ze gaart.
Voor een perfecte uiensoep is geduld dan ook het belangrijkste ingrediënt. Hier volgt een recept voor 4 personen.
Ingrediënten
500 gr uien grof gesneden
50 gr boter
15 gr bloem
1 l groentebouillon
8 sneetjes oud stokbrood
100 gr geraspte belegen kaas
Bereiden
Smoor de uien met boter in een braadpan op laag vuur tot ze helemaal zacht zijn geworden en een mooie gele kleur hebben. Neem hiervoor ruim de tijd (ca. 30 minuten) Doe dan de bloem erbij en roer door. Laat dit ook een minuutje zacht garen. Doe dan de bouillon erbij en laat de soep een kwartier zacht koken. Rooster de sneetjes brood goudbruin.
Serveren
Schep de soep in 4 kommen, leg in elke kom 2 sneetjes brood en bestrooi die met de kaas. Zet de kommen onder de hete grill en laat ze mooi gratineren.