Koude taboulehsoep

27 juli 2025

Nog een niet-koken recept omdat de zomer aanhoudt

 Dit is een verfrissende soep voor een warme dag. Hij vangt de smaken van tabouleh, maar bespaart je het vele snijwerk dat nodig is voor de salade. Zoals de naam al aangeeft, is dit gerecht geïnspireerd op een taboulehsalade (of de restjes ervan) 


Ingrediënten

120 g fijne bulgur
300 ml kokend water
500 g tomaten, ontveld en grof gehakt
1 teen knoflook, geperst
10 g peterselie, grof gehakt
5 g blaadjes munt, grof gehakt
3 eetl. rodepaprikapasta (blz. 29)
1 kleine ui, gepeld en grof gehakt (80 g)
15 ml citroensap
4 eetl. olijfolie, plus 2 theel. extra en meer voor erover
½  theel. Aleppo-chilivlokken (of gewone chilivlokken)
⅛ theel. gemalen piment
⅛ theel. gemalen kaneel
zout

Voor erbij
30 g komkommer, in blokjes van 0.5 cm gehakt
30 g rode paprika, in blokjes van 0.5 cm gehakt
5 g peterselie, fijngehakt
5 g munt, in smalle reepjes


Bereiden

Doe 90 gram van de bulgur met het kokende water in een  kom. Dek af met een bord en zet 10 minuten opzij tot alle vloeistof is geabsorbeerd. Doe de rest van de ingrediënten voor de soep (behalve de resterende bulgur) met zout in een blender en maal alles 1-2 minuten tot het volledig glad is.

Schenk de soep in een grote kom, voeg de geweekte bulgur toe en proef of er nog zout en peper bij moet. Dek de kom af en zet hem 1 uur (of tot je gaat serveren) in de koelkast.

Schenk intussen 2 theelepels olijfolie in een kleine koekenpan. Voeg de resterende 30 gram van de bulgur toe en bak de korrels 3-4 minuten op halfhoog-laag vuur tot de bulgur goudbruin en geroosterd is. Neem de pan van het vuur, kieper de bulgur op een bord en laat hem afkoelen.


Serveren

Schep als je gaat serveren de soep in ondiepe kommen en garneer hem met de gehakte komkommer en paprika, de geroosterde bulgur, de kruiden en tot slot een scheutje olijfolie.


Bron: Boustany


20 juli 2025
Onze open dag 13 juli was gezellig.
9 juli 2025
Kom langs tussen 12.00u en 16.00u
22 juni 2025
Op warme dagen is een maaltijd zonder koken extra welkom, zoals deze zomerse courgettesoep die je rauw bereidt in een keukenmachine. Cashewnoten zorgen voor een romige structuur, terwijl knoflook, miso, citroensap en basilicum de milde courgette op smaak brengen. De soep is het lekkerst gekoeld en kan tot 24 uur van tevoren worden klaargemaakt.
27 mei 2025
De moestuin gezien vanaf de siertuin
27 mei 2025
De wandelaars doen onze tuin aan.
23 mei 2025
In Rome heet dit recept fave al guanciale; in dit recept gebruik je het gemakkelijker verkrijgbare pancetta.
19 mei 2025
Zin in aardbeien? Kom snel langs
28 april 2025
Er zijn nog geen verse groenten op de tuin, daarom een recept met gedroogde tuinbonen
19 april 2025
18 april zijn er 2 biggetjes gearriveerd
12 april 2025
Er zijn weer eieren.