Vlaamse witlofsoep

4 maart 2024

This is a subtitle for your new post

Witlof is een echte winter groente. Het wordt in het donker geteeld uit de wortels van de Cichorei.

Deze manier van telen is in Belgie, Brussel ontwikkeld. In het buitenland wordt witlof dan ook 'Brussels sprout' genoemd. Wanneer witlof aan licht wordt blootgesteld en groen verkleurt, wordt de smaak bitter en wrang. Daarom zie je in de winkel witlof altijd onder donkerblauw papier liggen. De smaak van witlof is knapperig, met een verfijnde smaak. Je kunt ze bakken, stoven, maar rauw in een salade zijn ze ook erg lekker. Witlof is erg geschikt om de lastige periode tussen winter en lente-groenten te overbruggen.

Hier een Vlaams recept voor soep gemaakt van witlof voor 4 personen.


Ingrediënten 

2 el boter

1 ui gesnipperd

1 prei in schijfjes gesneden

1 stengel bleekselderij in dobbelsteentjes gesneden

4 struikjes witlof, grof gehakt

1 el bloem

1 l kippenbouillon

1 dl slagroom (of haverroom)

nootmuskaat

2 el bieslook fijngesnipperd

peper en zout 


Bereiden

Bak in een soeppan in de boter ui, prei, selderij en witlof zachtjes tot ze geslonken maar nog niet gaar zijn. 

Strooi de bloem eroverheen en meng goed. Laat dit een minuut zachtjes bakken.

Giet dan de kippenbouillon eroverheen en roer goed los. Laat de soep ca 30 minuten zachtjes doorkoken en breng de soep op smaak met nootmuskaat, peper en zout.

Pureer de soep en roer daarna de slagroom er rustig doorheen, maar laat de soep niet meer koken want dan kan hij gaan schiften.


Serveren

Dien de soep op in waargemaakte borden en bestrooi met fijngehalte bieslook.


Bron: In België eet iedereen lekker. Ruth van Waerebeek.


20 juli 2025
Onze open dag 13 juli was gezellig.
9 juli 2025
Kom langs tussen 12.00u en 16.00u
22 juni 2025
Op warme dagen is een maaltijd zonder koken extra welkom, zoals deze zomerse courgettesoep die je rauw bereidt in een keukenmachine. Cashewnoten zorgen voor een romige structuur, terwijl knoflook, miso, citroensap en basilicum de milde courgette op smaak brengen. De soep is het lekkerst gekoeld en kan tot 24 uur van tevoren worden klaargemaakt.
27 mei 2025
De moestuin gezien vanaf de siertuin
27 mei 2025
De wandelaars doen onze tuin aan.
23 mei 2025
In Rome heet dit recept fave al guanciale; in dit recept gebruik je het gemakkelijker verkrijgbare pancetta.
19 mei 2025
Zin in aardbeien? Kom snel langs
28 april 2025
Er zijn nog geen verse groenten op de tuin, daarom een recept met gedroogde tuinbonen
19 april 2025
18 april zijn er 2 biggetjes gearriveerd
12 april 2025
Er zijn weer eieren.