Vlaamse witlofsoep
This is a subtitle for your new post

Witlof is een echte winter groente. Het wordt in het donker geteeld uit de wortels van de Cichorei.
Deze manier van telen is in Belgie, Brussel ontwikkeld. In het buitenland wordt witlof dan ook 'Brussels sprout' genoemd. Wanneer witlof aan licht wordt blootgesteld en groen verkleurt, wordt de smaak bitter en wrang. Daarom zie je in de winkel witlof altijd onder donkerblauw papier liggen. De smaak van witlof is knapperig, met een verfijnde smaak. Je kunt ze bakken, stoven, maar rauw in een salade zijn ze ook erg lekker. Witlof is erg geschikt om de lastige periode tussen winter en lente-groenten te overbruggen.
Hier een Vlaams recept voor soep gemaakt van witlof voor 4 personen.
Ingrediënten
2 el boter
1 ui gesnipperd
1 prei in schijfjes gesneden
1 stengel bleekselderij in dobbelsteentjes gesneden
4 struikjes witlof, grof gehakt
1 el bloem
1 l kippenbouillon
1 dl slagroom (of haverroom)
nootmuskaat
2 el bieslook fijngesnipperd
peper en zout
Bereiden
Bak in een soeppan in de boter ui, prei, selderij en witlof zachtjes tot ze geslonken maar nog niet gaar zijn.
Strooi de bloem eroverheen en meng goed. Laat dit een minuut zachtjes bakken.
Giet dan de kippenbouillon eroverheen en roer goed los. Laat de soep ca 30 minuten zachtjes doorkoken en breng de soep op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
Pureer de soep en roer daarna de slagroom er rustig doorheen, maar laat de soep niet meer koken want dan kan hij gaan schiften.
Serveren
Dien de soep op in waargemaakte borden en bestrooi met fijngehalte bieslook.
Bron: In België eet iedereen lekker. Ruth van Waerebeek.