tuinbonen uit Rome
23 mei 2025
In Rome heet dit recept fave al guanciale; in dit recept gebruik je het gemakkelijker verkrijgbare pancetta.

Recept voor 4 personen
Ingrediënten
1 cm dikke plak pancetta
1,5 kg tuinbonen in de peul
2 el olijfolie
2 el fijngehakte ui
peper en zout
Bereiden
Snij de pancetta in blokjes
Dop de tuinbonen en was ze in koud water.
Doe olie in de pan en fruit de ui glazig. Doe dan de spekblokjes erbij. Bak ca 3 minuten.
Voeg de tuinbonen toe met 6 el water en doe de deksel op de pan. Jonge tuinbonen zijn in 8 minuten gaar; iets grotere hebben ca 15 minuten nodig. Voeg op het laatst peper en zout toe en laat nog een minuutje koken.
Serveer met dikke plakken knapperig brood.

Op warme dagen is een maaltijd zonder koken extra welkom, zoals deze zomerse courgettesoep die je rauw bereidt in een keukenmachine. Cashewnoten zorgen voor een romige structuur, terwijl knoflook, miso, citroensap en basilicum de milde courgette op smaak brengen. De soep is het lekkerst gekoeld en kan tot 24 uur van tevoren worden klaargemaakt.