Tomaten uit de oven

26 augustus 2024

Deze methode conserveert de overvloedige tomatenoogst voor gebruik in de wintermaanden

De tomaten staan zolang in de oven dat ze er verschrompeld en met zwarte randjes uitkomen. Toch zijn ze niet verbrand of uitgedroogd, maar hebben ze hun water verloren waardoor ze flauw zouden smaken.

Deze tomaten zijn heerlijk om zo te eten met andere zomergroenten, maar ook lekker bij een vleesgerecht.


Ingrediënten

rijpe tomaten

3 el fijngehakte peterselie

4 tl fijngehakte knoflook

3 el olijfolie

zout en peper


Bereiden

Verwarm de oven voor op 160 Cº.

Was de tomaten en snijd doormidden.

Leg de tomaten met de snijkant naar boven op een ingevette bakplaat.

Bestrooi de tomaten met de peterselie, knoflook zout en peper. Sprenkel de olie er overheen.

Bak de tomaten tenminste een uur in de oven tot de tomaten zijn geslonken to minder dan de helft van hun oorspronkelijke omvang.

De schilletjes mogen iets geblakerd zijn. Doe de tomaten met hun olie in een schone pot en bewaar voor later. Of eet ze direct op.

Bron: Marcella Hzan; de klassieke italiaanse keuken.

27 mei 2025
De moestuin gezien vanaf de siertuin
27 mei 2025
De wandelaars doen onze tuin aan.
23 mei 2025
In Rome heet dit recept fave al guanciale; in dit recept gebruik je het gemakkelijker verkrijgbare pancetta.
19 mei 2025
Zin in aardbeien? Kom snel langs
28 april 2025
Er zijn nog geen verse groenten op de tuin, daarom een recept met gedroogde tuinbonen
19 april 2025
18 april zijn er 2 biggetjes gearriveerd
12 april 2025
Er zijn weer eieren.
12 april 2025
De deuren zitten in de kassen.
29 maart 2025
een lekker en snel voorjaarsrecept
1 maart 2025
Een pittig recept voor het einde van de winter
Meer posts