Recept pannenkoeken met spinazie en ricotta

16 mei 2022

Een Frans recept uit Amiens (ficelles genoemd)

Ingrediënten voor de pannenkoeken

   200 gram patentbloem

   500 ml volle melk

   2 eieren

   1 eidooier

   5 gr zout

   30 gr gesmolten boter

   

Bereiden

Klop de helft van de melk met de bloem tot een glad beslag. Voeg de eieren en eidooier toe.

Voeg langzaam de rest van de melk toe en klop tot een glad beslag. Voeg het zout en de geklaarde boter toe om het beslag af te maken.

Bak de pannenkoeken in een grote koekenpan met boter of olie.


 Ingrediënten voor de vulling van spinazie en ricotta

   800 gr spinazie gekookt

   250 gr ricotta (of huttenkäse)

   1 ui, gesnipperd

   1 teen knoflook

   250 gr champignons, fijngehakt

   1 el  tomatenpuree

   100 ml  room

   1 zakje gemalen kaas

   1 klont boter


Bereiden

Verwarm de oven voor op 180C. Smoor de ui in wat boter tot ze glazig is, doe dan de champignons erbij en bak ze mooi bruin.

Doe dan de knoflookteen en een eetlepel tomatenpuree erbij en laat even meebakken. Laat afkoelen.

Doe de ricotta in een grote kom, knijp de gekookte en afgekoelde spinazie goed uit en meng ze met de ricotta. Voeg het paddenstoelmengsel toe en proef of het nog peper en zout nodig heeft. Doe er nog wat slagroom bij om het geheel smeuïger te maken. Verdeel het mengsel in 8 porties

Neem een pannenkoek en verdeel 1 portie vulling over de pannenkoek. Laat de randen vrij.

Begin de pannenkoek op te rollen en sla beide zijkanten naar binnen en rol verder op als een loempia. Leg het rolletje in een beboterde ovenschaal. Werk zo ook de rest af en schik ze in de ovenschaal.

Als je klaar bent, kun je de rest van de room eroverheen schenken en de geraspte kaas over strooien. Zet 30 minuten in een voorverwarmde oven van 180 C. 


Serveren

Bij dit recept is een simpele groen bladsalade met een franse vinaigrette erg lekker.


   

27 mei 2025
De moestuin gezien vanaf de siertuin
27 mei 2025
De wandelaars doen onze tuin aan.
23 mei 2025
In Rome heet dit recept fave al guanciale; in dit recept gebruik je het gemakkelijker verkrijgbare pancetta.
19 mei 2025
Zin in aardbeien? Kom snel langs
28 april 2025
Er zijn nog geen verse groenten op de tuin, daarom een recept met gedroogde tuinbonen
19 april 2025
18 april zijn er 2 biggetjes gearriveerd
12 april 2025
Er zijn weer eieren.
12 april 2025
De deuren zitten in de kassen.
29 maart 2025
een lekker en snel voorjaarsrecept
1 maart 2025
Een pittig recept voor het einde van de winter
Meer posts