Daslookknoedels of Gnocchi

2 mei 2023

Daslook,een  eetbare wilde plant

Daslook (Allium Ursinum) is een voorjaarsbloem waarvan je zowel de knolletjes als het blad èn de bloem kunt eten. Belangrijk is om te letten op de lichte knoflookgeur die het plantje afgeeft. Dit omdat wanneer de plant nog geen bloemen heeft, deze erg lijkt op dat van het Lelietje van Dalen, maar die is giftig. Als je wild plukt mag je maar eenderde meenemen, anders blijft er teweinig over voor de andere dieren.


Je kunt bij voorbeeld pesto maken van daslook (eerst 1 minuut blancheren in kokende water en dan verder verwerken)

Ook erg lekker is het om er gnocchi mee te maken. Hier een recept voor vier.


Ingrediënten

350 gr grano duro bloem (Italiaanse winkel)

4 eieren

140 gr boter op kamertemperatuur

4 handjes daslook heel fijn gesneden

hangop van yoghurt (halve dag laten uitlekken in een doek)

1 l groentebouillon


Bereiden

Kneed van bloem, ei, boter, daslook en eensnufje zout een soepel deeg.

Pak in in vershoudfolie en laat een uur in de koelkast rusten.

Breng de bouillon aan de kook en vorm met 2 lepels quenelles van het deeg.

Doe ze in de hete bouillon en laat garen. Als ze boven komen drijven zijn ze gaar.

Verdeel de gnocchi over de borden en leg er een flinke lepel hangop op.

Maal er nog wat peper overheen en dien op.


Variatie

Als je geen daslook hebt, gebruik je spinazie en veel knoflook)


Bron: Mari Maris. Mari plukt de dag.


20 juli 2025
Onze open dag 13 juli was gezellig.
9 juli 2025
Kom langs tussen 12.00u en 16.00u
22 juni 2025
Op warme dagen is een maaltijd zonder koken extra welkom, zoals deze zomerse courgettesoep die je rauw bereidt in een keukenmachine. Cashewnoten zorgen voor een romige structuur, terwijl knoflook, miso, citroensap en basilicum de milde courgette op smaak brengen. De soep is het lekkerst gekoeld en kan tot 24 uur van tevoren worden klaargemaakt.
27 mei 2025
De moestuin gezien vanaf de siertuin
27 mei 2025
De wandelaars doen onze tuin aan.
23 mei 2025
In Rome heet dit recept fave al guanciale; in dit recept gebruik je het gemakkelijker verkrijgbare pancetta.
19 mei 2025
Zin in aardbeien? Kom snel langs
28 april 2025
Er zijn nog geen verse groenten op de tuin, daarom een recept met gedroogde tuinbonen
19 april 2025
18 april zijn er 2 biggetjes gearriveerd
12 april 2025
Er zijn weer eieren.