Chioggiabietjes in zoetzuur
30 juli 2024
Het recept van Anna van de open dag

IngredièˆntenT
- 2 chioggiabietjes
- 75ml azijn (ciderazijn, witte wijnazijn)
- 75ml water
- 75gr suiker (minder zoet 50gr)
- 1⁄2 TL zout
- En naar wens de specerijen waar je trek in hebt. Eenvoudig met venkelzaadjes en witte
- mosterdzaadjes. Maar je kunt er ook aan toevoegen b.v. kaneel, steranijs, kruidnagel, peperkorrels, korianderzaadjes, kardemompeulen, pimentkorrels, plakjes verse gember, laurierblaadjes etc. Zorg wel dat de specerijen bij elkaar passen. Ook kun je uienringetjes of knoflook toevoegen.
- Bereiding
- Was en boen de bietjes schoon of schil ze.
- Snij ze met de mandoline in flinterdunne plakjes.
- Breng azijn, water, suiker en zout aan de kook en laat 5 minuten zachtjes trekken. Voeg de
- laatste minuut de specerijen toe.
- Leg de bietenplakjes in een gesteriliseerde glazen (Weck-)pot.
- Giet het azijnmengsel erop en sluit de pot. Laat afkoelen en zet in de koelkast.
- Laat minstens een dag, maar liever een paar dagen, trekken voordat je de ingelegde
- bietjes gebruikt. Ze zijn na openen nog zeker een paar weken houdbaar.

Op warme dagen is een maaltijd zonder koken extra welkom, zoals deze zomerse courgettesoep die je rauw bereidt in een keukenmachine. Cashewnoten zorgen voor een romige structuur, terwijl knoflook, miso, citroensap en basilicum de milde courgette op smaak brengen. De soep is het lekkerst gekoeld en kan tot 24 uur van tevoren worden klaargemaakt.