Tuinbonenpuree
Er zijn nog geen verse op de tuin, daarom een recept met gedroogde tuinbonen

Recept voor 4 personen
Ingrediënten
150 gr gedroogde tuinbonen (te verkrijgen bij Turkse supermarkten)
1 ui, fijngehakt
1 laurierblad
500 gr andijvie
1 teen knoflook, in schijfjes
olijfolie
Bereiding
Week de bonen een nacht in water. Giet ze af en voeg ze samen met de ui, het laurierblad en een snufje zout toe aan een pan. Vul de pan met water totdat de bonen net onderstaan (ongeveer 250 ml). Kook de bonen zonder deksel op een laag vuur gedurende ongeveer 2 uur tot ze gaar zijn. Zorg ervoor dat ze niet droogkoken en voeg in het laatste uur indien nodig nog twee keer een scheutje (50 ml) water toe. De bonen zullen vanzelf de juiste consistentie krijgen, vergelijkbaar met een mengsel van dunne aardappelpuree en stevige snert. Verwijder het laurierblad, roer het geheel door en controleer op zout en peper.
Verwijder de dikke witte tronken van de andijvie en snijd de overgebleven groene bladeren in de lengte in reepjes. Verhit wat zonnebloemolie in een koekenpan en fruit de knoflook erin. Voeg de andijvie in porties toe en bak op middelhoog vuur totdat het blad geslonken is.
Breng op smaak met zout en peper. Schep op elk bord een platte cirkel van de bonenpuree, besprenkel royaal met olijfolie en stapel er een bergje andijvie bovenop.