Gekoelde courgette soep
22 juni 2025
Op warme dagen is een maaltijd zonder koken extra welkom, zoals deze zomerse courgettesoep die je rauw bereidt in een keukenmachine. Cashewnoten zorgen voor een romige structuur, terwijl knoflook, miso, citroensap en basilicum de milde courgette op smaak brengen. De soep is het lekkerst gekoeld en kan tot 24 uur van tevoren worden klaargemaakt.

Ingrediënten
- 900 g courgette, schoongemaakt en grof gehakt
- 50 g basilicumblaadjes, plus extra om te serveren
- 140 g geroosterde cashewnoten, plus 35 g extra (grof gehakt) om te serveren
- 90 ml citroensap (van ongeveer 2 citroenen), plus extra naar smaak
- 3 teentjes knoflook, grof gehakt
- 2 eetlepels witte (shiro) miso
- 480 ml groentebouillon
- Grof zeezout of kosjer zout en zwarte peper, naar smaak
- IJsblokjes (optioneel)
- Extra vergine olijfolie, om te serveren
Bereiden
Doe de helft van de groentebouillon, cashewnoten, citroensap, knoflook, miso en 2 theelepels zout in een blender of keukenmachine en mix glad. Voeg dan de courgette, basilicum en de rest van de groentebouillon toe en mix tot een glad geheel. Proef en breng op smaak, voeg eventueel extra zout of citroensap toe.
Laat minimaal 2 uur afkoelen in de koelkast of serveer direct, eventueel met een paar ijsblokjes in de soepkom.
Garneer met gehakte cashewnoten, een scheutje olijfolie, zwarte peper en een paar blaadjes basilicum.
Variaties: garneer met munt, feta, avocado en of silken tofu.
Bron: NYT Food