Gekoelde courgette soep

22 juni 2025
Op warme dagen is een maaltijd zonder koken extra welkom, zoals deze zomerse courgettesoep die je rauw bereidt in een keukenmachine. Cashewnoten zorgen voor een romige structuur, terwijl knoflook, miso, citroensap en basilicum de milde courgette op smaak brengen. De soep is het lekkerst gekoeld en kan tot 24 uur van tevoren worden klaargemaakt.

Ingrediënten

  • 900 g courgette, schoongemaakt en grof gehakt
  • 50 g basilicumblaadjes, plus extra om te serveren
  • 140 g geroosterde cashewnoten, plus 35 g extra (grof gehakt) om te serveren
  • 90 ml citroensap (van ongeveer 2 citroenen), plus extra naar smaak
  • 3 teentjes knoflook, grof gehakt
  • 2 eetlepels witte (shiro) miso
  • 480 ml groentebouillon
  • Grof zeezout of kosjer zout en zwarte peper, naar smaak
  • IJsblokjes (optioneel)
  • Extra vergine olijfolie, om te serveren


Bereiden
Doe de helft van de groentebouillon, cashewnoten, citroensap, knoflook, miso en 2 theelepels zout in een blender of keukenmachine en mix glad. Voeg dan de courgette, basilicum en de rest van de groentebouillon toe en mix tot een glad geheel. Proef en breng op smaak, voeg eventueel extra zout of citroensap toe.


Laat minimaal 2 uur afkoelen in de koelkast of serveer direct, eventueel met een paar ijsblokjes in de soepkom.

Garneer met gehakte cashewnoten, een scheutje olijfolie, zwarte peper en een paar blaadjes basilicum.

Variaties: garneer met munt, feta, avocado en of silken tofu.

Bron: NYT Food

29 september 2025
Meditatiegroep op bezoek
29 september 2025
Schildergroep op bezoek
19 september 2025
De koolfamilie is zeer uitgebreid met onder andere spruitjes, boerenkool en savooiekool. Deze zijn in de herfst en winter op hun toppunt van smaak.
27 juli 2025
Nog een niet-koken recept omdat de zomer aanhoudt
20 juli 2025
Onze open dag 13 juli was gezellig.
9 juli 2025
Kom langs tussen 12.00u en 16.00u
27 mei 2025
De moestuin gezien vanaf de siertuin
27 mei 2025
De wandelaars doen onze tuin aan.
23 mei 2025
In Rome heet dit recept fave al guanciale; in dit recept gebruik je het gemakkelijker verkrijgbare pancetta.
19 mei 2025
Zin in aardbeien? Kom snel langs